Produktiviteten står stille – som i 1992
Kernen i problemet er en markant mangel på produktivitetsudvikling. Mens det øvrige danske erhvervsliv konstant effektiviserer og øger værditilvæksten per arbejdstime, står bygge- og anlægsbranchen nærmest stille. Faktisk ligger produktiviteten i branchen i dag på samme niveau, som da Danmark vandt EM i fodbold i 1992. Denne stagnation står i skærende kontrast til den generelle udvikling i dansk erhvervsliv, hvor effektiviteten og produktiviteten støt er gået opad siden 1966.
Hvorfor rammer omkostningssygen byggeriet?
Lasse Lundqvist peger på flere årsager til, at netop byggebranchen er sårbar over for omkostningssygen:
Stigende omkostninger forværrer situationen
Udover den manglende produktivitetsfremgang over de sidste 30 år er branchen de seneste år blevet ramt af eksploderende materialeomkostninger. Kombinationen af høj efterspørgsel, forsyningskriser og prisstigninger på energi har presset priserne på essentielle materialer som træ, stål, cement og beton voldsomt i vejret. Samtidig er lønomkostningerne også steget.
Denne dobbelte effekt – stagnerende produktivitet og stigende inputomkostninger – presser virksomhedernes indtjening. Når omkostningerne stiger på grund af eksterne prischok (som forsyningskrisen) frem for øget efterspørgsel, bliver det særligt skadeligt for branchens sundhed, især for virksomheder bundet af fastpriskontrakter. De voldsomme og uforudsigelige prisudsving på materialer skaber desuden en skjult omkostning i form af konstant behov for ny planlægning og risikostyring.
Konsekvenserne: konkurser og bremset aktivitet
Omkostningssygen er ikke bare et teoretisk problem; den har haft alvorlige konsekvenser. De seneste år har budt på en bølge af konkurser i bygge- og anlægsbranchen, som nåede et rekordhøjt niveau i 2023 – højere end under finanskrisen. Selvom niveauet er faldet lidt, ligger det stadig højt. Flere store entreprenører, især dem med fokus på boligbyggeri og bundet af rammeaftaler, er bukket under, formentlig fanget mellem fastlåste priser og eksploderende omkostninger. Samtidig har de stigende omkostninger været med til at bremse byggeaktiviteten generelt.
Findes der en kur?
Selvom situationen er alvorlig, peger Lasse Lundqvist også på mulige løsninger – en "kur" mod omkostningssygen. Nøglen ligger i øget effektivisering og standardisering, inspireret af industriel produktion:
Uden en indsats for at øge produktiviteten, vil det blive umuligt at imødekomme både behovet for nybyggeri drevet af demografi og ønsket om nye boformer, samt det voksende behov for at renovere og energioptimere den eksisterende bygningsmasse i takt med lovgivningskrav. Omkostningssygen kræver handling, hvis byggebranchen skal kunne levere på fremtidens behov.
Navigér klogt: vælg de rette projekter
Den konstante kamp mod omkostningssygen, stigende materiale- og lønomkostninger samt manglen på arbejdskraft understreger vigtigheden af strategisk projektudvælgelse. Virksomhederne må "holde tungen lige i munden" og nøje vurdere, hvor investeringerne og potentialet ligger. At navigere i dette komplekse marked kræver adgang til relevant data og indsigt.